‘Ontdek het Talent en laat je kind groeien’

31 jan ‘Ontdek het Talent en laat je kind groeien’

Door Ellen Nijhuis – Kindercoach
Een tijdje geleden kwam er een moeder in mijn praktijk voor haar dochter. Tijdens ons gesprek kwam naar voren dat ze soms zo’n strijd konden hebben bij het naar bed gaan. Haar dochter wilde dan alle knuffels in bed, allemaal op hun eigen vaste plek. Voordat alles eruit zag zoals het meisje wilde, ging ze niet slapen. Dat kon soms wel even duren! Vaak leidde dit tot strijd tussen moeder en dochter want moeder wilde graag dat het meisje toch eindelijk ging slapen.

Voor mij was direct duidelijk wat hier aan de hand was, dit meisje heeft het talent van de mooimaker. Steeds bezig met dingen mooier maken, dingen er goed uit laten zien en als dat gelukt is daar heel erg tevreden mee zijn en van kunnen genieten, dat is de mooimaker. Het meisje was dan ook absoluut niet bezig om haar moeder tegen te werken, ze was bezig met haar talent in actie! Toen ik aan moeder uitlegde waarom haar dochter dit elke avond deed, dat dit haar talent in actie is begreep moeder haar dochter ineens veel beter.  Moeder en dochter maakten de afspraak dat de dochter elke avond een aantal minuten kreeg om haar bed en kamer mooi te maken en dat ze dan ging slapen. De strijd was daarna verdwenen. Door het talent van haar kind te herkennen en erkennen maakte de moeder echt contact met haar kind. De dochter kreeg het gevoel dat haar moeder haar echt zag en begreep en dat zorgde ervoor dat ze ook begreep dat ze toch echt moest gaan slapen.

Dit is voor mij een heel mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is om de talenten van je kinderen te kennen en dit ook aan je kinderen te laten blijken. De talenten van je kinderen zijn namelijk de basis van wie ze zijn, het maakt ze tot wie ze zijn. In mijn praktijk is dat dan ook het eerste waar ik met kinderen naar kijk. Wat zijn je talenten, waar word je blij van, waar krijg je energie van? Want als je die dingen bij een kind kunt ontdekken kun je een kind laten groeien, kun je ze laten geloven in zichzelf en ze in hun eigen kracht zetten. Dan verandert het gedrag vanzelf mee.

Voor kinderen is het heel lastig om te zien waar hun talenten liggen, vaak zien ze de talenten wel bij anderen maar niet bij zichzelf. Dat kan ervoor zorgen dat je kind onzeker is, weinig zelfvertrouwen heeft, makkelijk over zich heen laat lopen, geen grenzen kan stellen maar ook dat je kind snel boos wordt of juist heel verdrietig. Het begint namelijk bij de basis, wie ben ik! Als je dat niet weet kun je ook niet in jezelf geloven, kun je ook geen grenzen stellen en kun je je onzeker, boos of verdrietig voelen. Voor mij is het een missie geworden om ieder kind te laten ontdekken wie het is, waar zijn talenten liggen. Daardoor wordt het kind van binnenuit sterker, kan het steviger staan en zijn wie het is omdat het weet wie het is. Ieder kind verdient het om te ontdekken dat het talenten heeft en te geloven in zichzelf want ieder kind is uniek en zo bijzonder! Ze hebben soms alleen een beetje hulp nodig om dit te ontdekken!

Binnenkort ga ik in samenwerking met Wendy de Wit een workshop geven. Deze workshop gaat over talent bij kinderen. Wat is talent, wat doet talent met je, hoe vind en herken je talent en zeker ook waarom het zo belangrijk is om talent te herkennen en erkennen! Het voorbeeld hierboven laat dit al een beetje zien. Voor mij is het de basis van mijn werk, de manier om naar kinderen te kijken en ze te coachen. Ik geloof dat als we kinderen op jonge leeftijd al kunnen laten zien wie ze zijn, vertrouwen in zichzelf kunnen geven, dat ze hier de rest van hun leven profijt van hebben!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook vanuit talent naar je kind of andere kinderen kijken?

Op woensdagavond 17 april om 19:00 uur geef ik de workshop:” Ontdek het talent en laat je kind groeien” in de Happy Workspace in Enschede, klik hier voor meer informatie! 

Heel graag tot dan!

Ellen Nijhuis
manakindercoaching.nl