Wat paarden je kunnen leren over persoonlijk leiderschap

10 sep Wat paarden je kunnen leren over persoonlijk leiderschap

 

Wat paarden je kunnen leren over persoonlijk leiderschap

“Wat gaat dat paard me nu vertellen wat ik nog niet van mezelf weet?” Dat was mijn gedachte toen ik de bak in stapte bij paard Spock voor mijn persoonlijk ontwikkeltraject met mijn team. Ik was nieuwsgierig en had tegelijkertijd ook niet precies een beeld van wat ik kon verwachten van mijn eerste coaching met paarden. Als klein meisje was ik altijd al gek op paarden en heb ik met deze dieren een speciale band opgebouwd. Maar in al mijn paardrijlessen werd er niet gesproken over wat je als persoon kan leren van paarden. Ik ben door deze coaching met een andere blik naar paarden gaan kijken.

En tegelijkertijd ben ik met een andere blik naar mezelf gaan kijken. Ik kon mezelf eens van een afstandje bekijken door de ogen van een paard. Zo werden mijn onbewuste patronen zichtbaar. Ondertussen ben ik jaren verder en denk ik nog steeds regelmatig terug aan die waardevolle ervaring die ik toen had met Spock. Het prachtige trotse paard wat mij zo mooi liet zien waar ik kon groeien.

Wauw wat een ervaring! Voor mij de aanleiding om, naast mijn eigen ontwikkelproces, mezelf te ontwikkelen tot paardencoach. Zo’n ervaring wil ik ook aan anderen mee kunnen geven. Ik wilde weten: hoe doen die paarden dat nu? Ik wilde als coach anderen kunnen begeleiden. Ik ben dit gaan uitzoeken, ervaren, leren en me verder gaan specialiseren. Ik deel graag mijn ervaring en kennis met jullie over wat paarden ons kunnen leren over persoonlijk leiderschap.

Om te kunnen begrijpen wat er in het contact tussen mens en paard gebeurd, is het als eerste belangrijk om het wezen paard goed te begrijpen. Daar zou ik een avond over kunnen praten, maar no worries, ik heb het kort voor je samengevat. Paarden leven al veel langer op deze aarde dan de mens. Zo’n 60 miljoen jaar gelden leefden de eerste voorlopers van het paard zoals wij hem nu kennen. Het paard heeft zich flink aan moeten passen, zowel in lichaamsbouw als in gedrag. Er zijn een paar kenmerken die hen in staat hebben gesteld al die miljoenen jaren te overleven. Een paard is een kuddedier, prooidier en een vluchtdier. Dit maakt dat hij zo sensitief is voor zijn omgeving. Paarden kunnen de gevoelens en intenties van de ander kan feilloos aanvoelen.

Wie de leidende merrie en hengst is hangt ervan af in hoeverre dat paard persoonlijk leiderschap toont. Er worden geen selectieprocedures, stemrondes of pitches gehouden om de leider te worden. Laat je zien dat je krachtig bent, in staat om goed voor jezelf te zorgen, dan volgt de kudde automatisch. Dit is ook van toepassing bij mensen. Het begint dus bij jezelf. En het vergt onderhoud van je positie als leider.

Voor paarden dus een extra reden om zo sensitief te zijn. Goed aanvoelen wie je als kudde gaat volgen, wie geschikt zou zijn om de overlevingskansen te vergroten. En hier spiegelen de paarden ons ook in. Paarden reageren niet per se op wat je zegt, maar op wat je voelt, uitstraalt en welke (onbewuste) overtuigingen en patronen je hebt. Alles wat je in je communicatie meeneemt maar wat zich onder de wateroppervlakte afspeelt. En dat is wat paarden zo geschikt maakt als partner in een coaching.

Deze feedback die we van paarden krijgen is altijd eerlijk, zonder oordeel en ook zonder sociaal wenselijk te zijn. Dat maakt het zo prettig om van deze dieren te leren. Het moment dat jij anders doet, reageert het paard ook anders. Het geeft dus ook een veilige setting voor jou om te experimenteren met nieuw gedrag.

Probeer jij maar eens een paard van 500 kilo van de plaats te krijgen als hij niet overtuigd is van jouw leiderschap. Met fysieke kracht red je het nog een keer bij een hond. Maar bij een paard gaat je dat niet lukken. Ik heb het mensen zien proberen om het paard van z’n plek te krijgen door tegen de kont van het paard te drukken terwijl het paard niet wil. Je zult dus iets anders in jezelf moeten opzoeken om op een andere manier leiding te geven. Wanneer je vanuit daar een paard kan leiden, moet je eens kijken wat er dan gebeurd in je communicatie met je team, collega’s, manager, kinderen of partner.

Nieuwsgierig naar wat het paard jou te vertellen heeft? Wil je dit zelf ervaren en je leiderschap versterken met de lessen van een paard? Kom dan naar het volgende Happiness café op 20 september; jezelf ontmoeten door de ogen van een paard.   KLIK HIER EN MELD JE AAN  

Liefs, Marjon

www.vosenpaard.nl

Marjon is één van de paardencoaches tijdens het volgende Happiness café: Persoonlijk Leiderschap en Spiegelen met paarden op 20 september a.s. in Zenderen.