Leer je innerlijk kind kennen

04 mei Leer je innerlijk kind kennen

Het innerlijk kind is een belangrijk deel van ons bestaan, wie we echt zijn.
Het is wijs, talentvol, blij, maar soms ook ongeduldig, angstig, gefrustreerd, boos of verdrietig. Het innerlijk kind kun je vergelijken met een echt kind die ook liefdevolle aandacht nodig heeft van de volwassenen (wie we nu zijn).

Wanneer jij vroeger als kind op sommige momenten niet gezien of gehoord voelde, afgewezen of verlaten hebt gevoeld dan is dit erg pijnlijk. Je bent nog te jong om emoties te verwerken en je hebt nog “geen stem” om jouw grenzen aan te geven of jouw wensen uit te spreken. Hierdoor ontstaat er een oude wond dat diep in jou is opgeslagen. Op jonge leeftijd kan er hechtingproblematiek ontstaan en dit uit zich in binding of verlatingsangst.

Om te overleven ontstaat er onbewust een beschermingsmechanisme. Er is geen ruimte om oude pijn te voelen, maar je draagt het wel met je mee.
Als volwassene ben je verder gegaan en het heeft je ver(der) gebracht, maar op langer termijn kan het jou verder van jezelf af brengen.
Door langdurige afstand met het behoeftige innerlijk kind en door het wegstoppen van onverwerkte emoties kunnen er lichamelijke en emotionele klachten ontstaan bijv. innerlijke onrust en ontevredenheid, rugpijn, angst, down, depressie of burn-out.
De geschiedenis lijkt zich innerlijk te herhalen, want ook jij als kind miste op sommige momenten de liefdevolle aandacht van de volwassenen.

Dit alles is een kans om weer thuis bij jezelf te komen, door als volwassene voor het behoeftige innerlijk kind er te zijn.

Wat in het heden jou raakt, is meestal een vertaling van oude pijn
In relatie met de ander zoals partner, familie of collega’s, worden er soms oude wonden aangeraakt.
Wanneer je jouw innerlijk kind beter leert kennen, dan begrijp je jezelf en de ander beter en kun je weer makkelijker verbinding met jezelf en met de ander maken.
Door in verbinding te komen met het innerlijk kind, worden we herinnert aan onze wijsheid, blijheid, talent en liefde wat in ons verborgen is.

Als bewustzijn coach breng ik volwassenen in verbinding met zichzelf, dit doe ik op een liefdevolle, aardse verbinding met gevoel en intuïtief. Mijn specialisatie is innerlijk kind werk. De oude wonden worden zoveel mogelijk geheeld. Een oude beleving kan getransformeerd worden naar een nieuwe veilige beleving.
De angst voor afwijzing of om jezelf (in een ander) te verliezen zal afnemen.
Oude patronen, beschermingsmechanisme en blokkades die niet meer dienen, zullen geen (grote) rol spelen in jouw leven.

Er ontstaat veel zelfliefde en het zorgt voor een diepere en langdurige verbinding met jezelf (en de ander).

Je gaat vanuit innerlijke vrijheid leven omdat je mag Zijn wie je echt bent, waardoor je in verbinding komt met jouw hart en intuïtie en dit kan volgen.
Er ontstaat meer innerlijke rust, tevredenheid én blijheid.

Want ook al kom je in de toekomst dingen tegen, je kan zélf weer contact maken. Zo kun je een terugval voorkomen (in een diep dal), omdat je hebt ervaren hoe jij er voor jezelf kan zijn. Daarom is het zo waardevol om in verbinding te staan met jouw innerlijke kind voor meer balans.
3 Tips:

  • Wanneer jij je geraakt voelt, dan kan je het idee hebben dat het jouw ego is. Maar in veel gevallen is het jouw innerlijk kind die geraakt is, en graag gezien en omarmt wilt worden door jou. Wanneer jij je hier bewust van wordt, dan kan je compassievol naar jezelf zijn, i.p.v. veroordelend (richting het kind). Anders kun je in een spiraal terecht komen van tegenstrijdige gedachten en gevoelens.

 

  • Wanneer jij jezelf toestemming geeft dat jouw emoties er mogen zijn, dan mag jouw innerlijk kind er ook zijn en krijgt het een volwaardige plek in jou. Op deze manier vol jij je meer compleet.

 

  • Wat vond jij leuk om toe doen toen je klein was? Schrijf dit op of vraag aan familie.
    Een kind heeft een doel zonder er bewust van te zijn en doet datgene waar hij/zij blij van wordt bijv. creatief bezig zijn, dansen en in bomen klimmen.
    Kijk of je dit opnieuw in jouw leven kan integreren. Het is belangrijk om ook kind te mogen zijn, zodat je meer innerlijke vrijheid en blijdschap ervaart.

 

Bewustzijn is het begin van het pad naar heling. Door weer in verbinding te komen met de innerlijke delen, ervaar je wie je echt bent.

Het is belangrijk dat je stevig op jouw eigen plek komt te staan, zodat je vanuit zelfliefde en eigenheid keuzes maakt om dichtbij jezelf te blijven.

Vreugde, liefde en harmonie,
Sarah Grosman

Bewustzijn Coach
Praktijk Dichterbij je IK
www.dichterbijjeik.nl
www.facebook.com/dichterbijjeik